REWIRE is een organisatie die zich voortdurend wil verbeteren

mri scanner, cognitie, onderzoek, connectiviteit, hersentraining, Cognitieve training, Cognitivefx, hersentraining, training reactievermogen, reactievermogen, aandacht, geheugen, fMRI, functionele MRI, geert-jan Rutten, paul depauw, Hazem al-khawaja, Vera Heyms, fysiotherapie, neurochirurgie, hersentumor, ETZ, Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis, ziekenhuis, kliniek, revalidatiekliniek, revalidatiearts, hoofdpijn, overprikkeling, niet aangeboren hersenletsel, NAH, hersenschudding, klachten, duizelig, concentratie, nekpijn, prikkelgevoelig, gevoelig voor licht, gevoelig voor geluid, emoties, frustratie, beperkingen, beperkt

Wetenschappelijke basis

Om taken in het dagelijks leven goed te kunnen uitvoeren, moeten verschillende hersengebieden goed met elkaar samenwerken. Bij hersenletsel door een trauma of hersenoperatie kan het zijn dat deze samenwerking verstoord raakt, zonder dat er duidelijke hersenbeschadiging op de MRI of uitvalsverschijnselen te zien zijn. Hierdoor kunnen handelingen in het dagelijks leven een uitdaging worden. Symptomen van een verminderd cognitief functioneren zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, afname van belastbaarheid, overprikkelbaarheid of problemen met concentratie of aandacht. Het REWIRE-programma is speciaal ontwikkeld om te ondersteunen bij het herstellen en verbeteren van deze cognitieve functies. Ons doel is het aanbieden en evalueren van effectieve therapieën die écht een verschil maken in het dagelijks leven.

REWIRE werkt vanuit een wetenschappelijke basis om de geleverde zorg te kunnen evalueren en verbeteren. Het REWIRE programma is geïnspireerd op recente ontwikkelingen op het gebied van cognitieve revalidatie, zoals die van de Hersenstichting. Daarnaast is het REWIRE-programma een logisch vervolg op jarenlang klinisch-wetenschappelijk onderzoek over cognitieve functies door ons teamleden. Door de expertise van ons team op het gebied van hersenonderzoek, neuropsychologie en innovatieve beeldvormingstechnieken (zoals MRI), zetten we belangrijke stappen in het begrijpen en ondersteunen van het herstel van cognitieve functies.

Recent onderzoek

De hersenstichting deed onlangs onafhankelijk onderzoek onder Nederlandse deelnemers van een soortgelijk revalidatieprogramma in de Verenigde Staten. In de Amerikaanse staat Utah worden in een privékliniek (CognitiveFX) mensen behandeld aan klachten opgelopen door onder andere een hersenschudding. Dezelfde klachten als waarvoor REWIRE behandelt.  

Onderzoekers volgden 64 Nederlanders die naar CognitiveFX in Utah afreisden voor, tijdens en na de behandeling.  Na het CognitiveFX-programma gaf 69 procent van hen aan minder klachten te hebben. Ook gaf men aan minder last te hebben van angst, depressie, vermoeidheid en slaapproblemen. De onderzoekers zagen verbeteringen in vestibulo-oculair functioneren (samenwerking tussen ogen en evenwicht) en in hun cognitieve prestaties (denkvermogen).  Zes maanden na de behandelingen waren de verbeteringen nog steeds aanwezig en gaven deelnemers ook aan dat ze beter mee kunnen doen aan de maatschappij. Deelnemers waren niet actiever op het gebied van school, studie of werk.  De onderzoekers concludeerden dat de meerderheid van de deelnemers met aanhoudende klachten na een hersenschudding zich beter voelt na de behandeling in Utah, ook op de langere termijn. Hoe dat exact komt, is nog niet bekend. 

REWIRE gebruikt de methode en resultaten van dit onderzoek als basis voor het behandelprogramma. De resultaten van het REWIRE-programma zullen op een wetenschappelijke manier worden geëvalueerd om het effect van de behandeling te kunnen aantonen.

Onze eerdere onderzoeken

Onze eigen studies hebben geleid tot inzichten die direct bijdragen aan betere zorg. Deze inzichten vormen een solide basis voor het REWIRE-programma. Enkele resultaten uit ons onderzoek zijn:

  • Wiskundige modellen die voorspellen of een hersenoperatie cognitieve achteruitgang zal veroorzaken. Hiermee kunnen we patiënten beter voorbereiden en risico’s verminderen. 
  • Geavanceerde beeldvormingstechnieken, zoals functionele MRI en tractografie, waarmee we hersenstructuren en verbindingen gedetailleerd in kaart brengen. Dit helpt bij het ontwikkelen van gerichte behandelplannen.
  • Praktische hulpmiddelen en strategieën, zoals een app voor cognitieve revalidatie, die op maat worden gemaakt voor elke patiënt. 

Neuroplasticiteit en dubbeltaken

Een centrale pijler van het REWIRE-programma is neuroplasticiteit: het unieke vermogen van de hersenen om zich aan te passen en te herstellen, zelfs na ernstige schade. Uit zowel klinische ervaringen als wetenschappelijk onderzoek blijkt dat cognitieve functies niet vastliggen, maar getraind en verbeterd kunnen worden. Dit vormt de kern van onze aanpak: intensieve training en innovatieve technologieën om het herstel te maximaliseren.

In de intensieve training wordt de nadruk gelegd op dubbeltaken. Dubbeltaken activeren meerdere hersengebieden tegelijk: motorisch, sensorisch en executief. Door die gelijktijdige belasting versterk je de samenwerking en communicatie tussen de verschillende hersengebieden en daarmee de neuroplasticiteit. Het zorgt ervoor dat de hersenen weer effectief en efficiënt kunnen functioneren.

Een persoonlijke aanpak

Het REWIRE-programma biedt een op maat gemaakte aanpak, waarin wetenschappelijke inzichten worden vertaald naar praktische oefeningen. Het behandelprogramma wordt afgestemd op de onderzoeken die voorafgaand worden gedaan, zoals een functionele MRI en een neuropsychologische screening. Tijdens een functionele MRI voer je cognitieve taken uit. Hiermee wordt de hersenactiviteit in kaart gebracht door te kijken naar veranderingen in de bloedstroom in de hersenen. Dit gebeurt doordat hersengebieden die actiever zijn, meer zuurstofrijk bloed nodig hebben. Het helpt ons te begrijpen hoe verschillende hersengebieden samenwerken en functioneren, en waar knelpunten liggen. Met de neuropsychologische screening kunnen we deze knelpunten verder verduidelijken.

Onze beeldvormingstechnieken

Figuur (A): Een MRI-scanner, een apparaat dat veel wordt gebruikt in ziekenhuizen om organen zoals het hart en de hersenen te onderzoeken. De scanner werkt met een veilig, niet-schadelijk magnetisch veld. Naast structurele beelden kan met geavanceerde technieken ook de functie en de verbindingen van de hersenen in kaart worden gebracht.

Figuur (B): Een driedimensionale afbeelding van de hersenen. De kleuren geven hersengebieden weer die betrokken zijn bij een cognitieve taak. In dit voorbeeld onthield de proefpersoon getallen die geprojecteerd werden op een scherm zichtbaar vanuit de MRI-scanner. Dit type taak wordt ook toegepast in het REWIRE-programma. De oranje en blauwe gebieden tonen activiteit in verschillende hersennetwerken. Veranderingen in deze activiteit kunnen wijzen op problemen bij het uitvoeren van de taak.

Figuur (C): Een visualisatie van de verbindingen in de hersenen, weergegeven in groen en oranje. Deze zogenaamde ‘witte stof-banen’ worden zichtbaar gemaakt met MRI-technieken en spelen een belangrijke rol in de communicatie tussen verschillende hersengebieden.

Vernieuwing

Ons werk stopt niet bij de uitvoering van het programma. Na toestemming (informed consent) van deelnemers analyseren we vragenlijsten en MRI-scans om de effectiviteit van onze methoden continu te kunnen verbeteren. Innovatie staat bij ons centraal, zodat we patiënten altijd de meest effectieve ondersteuning kunnen bieden. Wil je meer weten over hoe het REWIRE-programma jou kan helpen? Neem gerust contact met ons op of lees meer over ons eerdere onderzoek en resultaten.