REWIRE: Waar klinische ervaring en wetenschap samen komt


Wie zijn de initiatiefnemers van REWIRE?
REWIRE is opgezet door gedreven zorgprofessionals die werken vanuit een klinische en wetenschappelijke achtergrond. Het revalidatieprogramma is een initiatief van vier specialisten: neurochirurgen Dr. Geert-Jan Rutten, Dr. Paul Depauw, Dr. Hazem. Al-Khawaja en fysiotherapeut Vera Heyms.
Zij hebben jarenlang ervaring in het werken met mensen met hersenletsel, hersentumoren en revalidatie en nemen de klinische ervaring, inzichten uit wetenschappelijke onderzoeken en processen uit de dagelijkse praktijk mee naar REWIRE.
De motivatie om REWIRE te starten komt voort uit een gebrek aan structurele hulp voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel en de wil om hiervoor een succesvol programma te ontwikkelen.
REWIRE is een op zichzelf staande organisatie.
Dr. Geert-Jan Rutten
Geert-Jan Rutten is neurochirurg en heeft zich gespecialiseerd in wakkere hersenoperaties en diepe hersenstimulatie. Met een levenslange fascinatie voor de werking van de hersenen onderzoekt hij hoe ziektes of trauma’s deze complexe processen beïnvloeden. Zijn bijzondere interesse gaat uit naar veelvoorkomende klachten bij patiënten met hersenletsel, zoals vermoeidheid, overprikkeling en concentratieproblemen. Geert-Jan gelooft sterk in de mogelijkheid om deze symptomen steeds beter behandelbaar te maken.
Naast zijn klinische werk is hij actief betrokken bij wetenschappelijk onderzoek. Hij leidt een onderzoeksgroep binnen de vakgroep Neurochirurgie. Zijn missie: het ontwikkelen van steeds effectievere en veiligere behandelingen voor patiënten.
Geert-Jan heeft meer dan 175 wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan en is auteur van het boek The Broca-Wernicke Doctrine, waarin hij de rol van taal in de hersenen beschrijft.
Dr. Paul Depauw
Paul Depauw is neurochirurg sinds 2004. Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Gent. Gedurende zijn opleiding tot neurochirurg werkte hij in meerdere ziekenhuizen in Vlaanderen en Nederland.
Zijn focus ligt op de schedelbasischirurgie, hypofysechirurgie, aangezichtspijn (trigeminus neuralgie), hemi-faciale spasmen en wervelkolomchirurgie. Hij streeft ernaar om zich steeds opnieuw te bekwamen in de modernste chirurgische technieken.
Hij heeft ruime ervaring met het ontwikkelen van medical devices, beoordelen van chirurgische technieken en optimaliseren van zorgtrajecten. In 2014 richtte hij het MedTech bedrijf Ergotrics op. Hiermee wil hij onder andere aandacht voor ergonomie in de zorg. Samen met het Ergotrics team ontwikkelde hij meerdere producten om patiënten te positioneren in de operatiekamer en de intensive care. Paul Depauw heeft meerdere patenten op zijn naam.
Na een lange carrière in onder andere de kwaliteitscommissie van de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie (NVvN) was hij van 2016 ten met mei 2019 voorzitter van deze wetenschappelijke vereniging (WV).
Zijn interesse in cognitieve revalidatie of hersentraining kreeg hij naar aanleiding van de uitdaging voor sommige patiënten om na een hersenoperatie weer 100 % te kunnen deelnemen aan het sociale en professionele leven. Dankzij die patïënten kwam hij op het spoor van deze therapie in de Verenigde Staten (VS). Om dit te kunnen aanbieden In de Nederland en Vlaanderen met een sterke wetenschappelijk ondersteuning vindt hij dan ook uniek.
Dr. Hazem Al-Khawaja
Hazem Al-Khawaja is neurochirurg met een diepe fascinatie voor de hersenen. Dagelijks ziet hij hoe het functioneren van de hersenen bepalend is voor ons welzijn, maar ook hoe hersenletsel kan leiden tot ingrijpende en langdurige klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn en beperkingen in het dagelijks leven.
Voor Hazem is het werken aan oplossingen voor mensen met hersenletsel niet alleen een professionele uitdaging, maar ook een persoonlijke missie om een positieve impact te maken op het leven van anderen.
Vera Heyms, Msc.
Vera is sinds 2016 een gedreven fysiotherapeut. Al vroeg in haar carrière had Vera interesse in de neurologische patient. De opleiding Neurowetenschappen was dan ook een logisch vervolg na het afronden van de bachelor tot algemeen fysiotherapeut. Na enkele jaren werkervaring op onder andere de vroege intensieve neurorevalidatie (VIN), de stroke-unit en de intensive care, trok de afdeling neurochirurgie haar het meest.
Later, tijdens de master Neurorevalidatie en Innovatie leerde Vera de beginselen van leiderschap en innovaties binnen de zorg voor neurologische patiënten. Haar masterthesis richtte zij op het verbeteren van de persoonsgerichte zorg voor hersentumorpatienten. Inmiddels is er een intensieve samenwerking ontstaan met de neurochirurgen en werd REWIRE haar volgende stap naar het innoveren en verbeteren van de zorg voor neurologische patiënten.